Pályázat

NEFKA Bt. által elnyert pályázat

AZ NKPT HŐCSAPDA® – LEVEGŐS FŰTÉS ÉPÜLETEK SZÁMÁRA, NAPKOLLEKTOR ALKALMAZÁSÁVAL

„LEVEGŐS FŰTÉS ÉPÜLETEK SZÁMÁRA, NAPKOLLEKTOR ALKALMAZÁSÁVAL” CÍMMEL 34 706 135 FT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMÓGATÁST NYERT A NEFKA GÁZKÉSZÜLÉK KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ BETÉTI TÁRSASÁG AZ EURÓPAI UNIÓS FORRÁS KOHÉZIÓS ALAPJÁBÓL ILLETVE HAZAI KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI ELŐÍRÁNYZATBÓL.

Az NKPT Hőcsapda® egy újszerű, szabadalmi védettséget élvező megoldást alkalmazó fűtőberendezés.

Hagyományosan a levegőt közvetve melegítjük fel a zárt térben, ahol radiátor, padló vagy fal biztosítja a levegővel érintkezés felületét.

A melegérzetet azonban nem a radiátor forrósága okozza, hanem annak a levegőnek a hőmérséklete, amely érintkezik az emberek bőrével, ahogy egy szaunában, vagy amely cirkulál egy szárító helységben.

A hőcsapda közvetlen fűtési módot valósít meg azáltal, hogy magát a teret kitöltő levegőt melegíti fel közvetítő közeg nélkül. Hangsúlyozni szükséges valójában kettő fontos funkciót valósít meg egy lépésben: a friss levegő utánpótlását és a fűtést. A helységbe, térbe befújt levegő nem a benti levegő cirkuláltatása ráfűtéssel, hanem minden esetben a külső oxigéndús levegő jut be a térbe, a megfelelő hőmérsékleten. Az előbbiekben leírtak szerint a hatásfoka is magas, és nagyon gyors hőérzet emelést képes megvalósítani.

A hőcsapda berendezés hőforrását tisztán a napsugárzás biztosítja. A NAP széles spektrumú sugárzást bocsát ki, amelyet magyarországi viszonylatban 1200W értéken hasznosíthatunk minden négyzetméteren. A látott fényen túl bizonyos mértékig hasznosítjuk az infravörös (nem látható) tartományt is, ezért árnyékmentes megvilágításnál is van hőátadás a Nap felől a berendezésünknek.

A berendezés közvetlenül a friss külső levegőnek adja át a napsugárzásból származó energiát, ehhez nem használ közvetítő közeget. A levegő útja a kültéren elhelyezett ventilátorral kezdődik, majd a berendezés fejegységében szétoszlik a vákuumcsövek között, majd egyesítve az ágak hozamát, a legrövidebb úton a beltérbe juttatjuk. Az így létrehozott enyhe túlnyomás kényszeríti a benti elhasznált levegőt a távozásra, lehetőleg távol a befújás helyétől (pl. ajtónál, elszívási pontnál) A modulhoz tartozékként biztosítjuk a ventilátort, amely a névleges csőkeresztmetszet esetén 90m3 levegőt szállít óránként.

Az NKPT Hőcsapda® berendezés egy moduljának ajánlott felhasználási területe egy 15m2-es (45 légköbméteres) szoba fűtése, eseti, elektromos fűtés rásegítéssel.